Az utca tiszta, tiszta, tiszta kosz... (Foreigner - Dirty White Boy)
Albánia nem épp konyhaművészetéről híres, bár kétségtelen, hogy léteznek helyi specialitások. A 70-es évek végén azonban az ország nem a kulináris élvezetekről, hanem a hiánygazdálkodásról volt ismert: olyan esetek is előfordultak, hogy országos szinten elfogyott a búza, így abból sütöttek kenyeret, ami volt - ekkortájt nőtt meg a már emlegetett MALÉV csereárú kereskedelem kenyér része, ugyanis a helyi "sütés" nemcsak undorító volt, hanem ehetetlen is (és mit kaphattak vajon az albánok, ha mi, a kiemelt diplomata boltban ezt kaptunk?). Számomra a legemlékezetesebb étel mégis a kosz. Pista bácsi, a nagykövetség sofőrje szinte már az első nap ellőtte a poént, hogy "Gyurikám, ha éhes vagy, vegyél elő egy söprűt és egyél koszt..." Akkor azt hittem, hogy ez valami helyi vicc, aztán kiderült, hogy a kosz (Kos) az egyik legfontosabb helyi étel: kecske vagy juhtejből készített joghurtról van szó, amely idehaza nemigen található meg. S nemcsak nagyon finom (én nagyon szerettem) hanem igen hasznos is: amikor nyáron először szarrá égtünk (akkortájt még nem paráztunk az ózonlyuk miatt, így bátran szaladgáltunk a nap alatt félmeztelenül, napolaj nélkül), akkor azonnal kosszal kentük be a hátunkat, orrunkat, vállunkat, amint hazaértünk. Ilyenkor a koszt adagoltuk belsőleg is, hiszen a hűvös, savanykás joghurt oltotta a szomjat, míg a bőrünk is igencsak szomjazta a hűs, fehér esszenciát. No persze csodát ez sem művelt, az első nyári leégést (de most BRUTÁLIS leégésre gondoljatok) követő kezelések hatására is tenyérnyi darabokban lehetett a bőrt lehúzni a vállunkról. Ennek viszont megvolt az az előnye, hogy a nyári kint-tartózkodás 2.-3. hetétől már egész nap gond nélkül lehetett a napon szaladgálni félmeztelenül. S nem kellett a koszt a vállunkra kenni, meg lehetett inkább enni :) A képen egyébként a durresi tengerpart látható, sajnos nem a 70-es évek végéről, hanem 2006-ból. Így viszont legalább el tudjátok képzelni, miért szaladgáltunk egész nap félmeztelenül: a víz csodás volt, a homokos part hatalmas... S akkor következzen egy "külföldi" zenekartól a "koszos fehér fiú" :)
Sokszor gondolkodtam azon, érdemes lenne-e visszalátogatni Albániába, hiszen ebben az évben, szeptember 28.-án lesz 30 éve, hogy kiérkeztünk... Azonban félek attól, hogy ez az Albánia már totálisan más, mint ahol én voltam... azért remélem a kosz ugyanolyan maradt :)
Halli Öcsikém! Azt meséljük el a strandról, hogy az általunk látogatható szálloda és partszakasz a beutalóval nyaraló albán üdülők közé volt beékelődve. Az természetes, hogy a szálloda kerítését sem merték megközelíteni a helyi beutaltak (megj: akkor vált volna szegény igazi beutaltá, mert valamelyik munkatáborba vitték volna, ha túl közel merészkedik hozzánk, pláne ha még köszönünk is egymásnak), de a kerítés meghosszabbított vonalát sem, azaz sem a parton sem a vízben a szálloda előtt nem lehetett albánokkal találkozni. Azaz jobbra is és balra is tömegnyomor a parton és a sekélyesben. A bátorság, és valószínűleg némi hőzöngés, netovábbja az volt a részükről, ha csoportosan (3-5 fő) átsétáltak a parton az egyik tömegből a másikba. Erre általában akkor került sor, amikor valamelyik csinos revizionista-imperialista bikiniben napozott :)
Halli Öcsikém! Kérdés, hogy ki gyárjta a koszt, félek valamelyik multi vette meg a gyárat. :( Sajnos a helyi ízvilág "felborogatása", az un. egységesítés, a multik kedvenc szokása, amit a helyi gyártók is előszeretettel követnek. Erről itthonról is számtalan példát ismerünk (pl. Tibi és Boci csoki, párizsi stb.)
Lassan harminc év távlatából nehéz a pontos ízt visszaidézni, de kellemesen savanykás, kicsit darabos - tehát nem homogénezett - közepesen folyós tejtermék volt, olyasmi állagú, mint manapság a "kaukázusi kefír"-nek látszó termékek.
Apropó, mivel ma elég elfoglaltnak látszik a nap, a mai bejegyzés lehet, hogy csak este fog megszületni - kérem türelmeteket...
Nagyon szépen köszönöm, hogy meglátogattad a Gyu Szeret AOR blogot. A blog azért kapta a Gyu Szeret AOR nevet, mert a Gyu a becenevem, a Szeret szimbolizálja a szivet, míg az AOR egy zenei stílus, az Album Oriented Rock rövidítése - mivel magyarul a szív szó egyben ige is, így nem lett volna szerencsés a Gyu Szív AOR elnevezés. :) Remélem az itt hallható/látható zenék, és az itteni sztorik kellemes szórakozást biztosítanak számodra. Cserébe nekem is lenne egy kérésem: ha nem esik nehezedre, kérlek Te is tisztelj meg engem véleményeddel, akár a zenéről, akár a történetekről, akár bármi másról. S ha emellett még el is mondanád a barátaidnak, hogy ők is látogassanak ide, örökre leköteleznél!
4 megjegyzés:
Halli Öcsikém!
Azt meséljük el a strandról, hogy az általunk látogatható szálloda és partszakasz a beutalóval nyaraló albán üdülők közé volt beékelődve.
Az természetes, hogy a szálloda kerítését sem merték megközelíteni a helyi beutaltak (megj: akkor vált volna szegény igazi beutaltá, mert valamelyik munkatáborba vitték volna, ha túl közel merészkedik hozzánk, pláne ha még köszönünk is egymásnak), de a kerítés meghosszabbított vonalát sem, azaz sem a parton sem a vízben a szálloda előtt nem lehetett albánokkal találkozni.
Azaz jobbra is és balra is tömegnyomor a parton és a sekélyesben.
A bátorság, és valószínűleg némi hőzöngés, netovábbja az volt a részükről, ha csoportosan (3-5 fő) átsétáltak a parton az egyik tömegből a másikba. Erre általában akkor került sor, amikor valamelyik csinos revizionista-imperialista bikiniben napozott :)
Halli Öcsikém!
Kérdés, hogy ki gyárjta a koszt, félek valamelyik multi vette meg a gyárat. :(
Sajnos a helyi ízvilág "felborogatása", az un. egységesítés, a multik kedvenc szokása, amit a helyi gyártók is előszeretettel követnek. Erről itthonról is számtalan példát ismerünk (pl. Tibi és Boci csoki, párizsi stb.)
Ez akkor egyfajta folyós feta volt?
Lassan harminc év távlatából nehéz a pontos ízt visszaidézni, de kellemesen savanykás, kicsit darabos - tehát nem homogénezett - közepesen folyós tejtermék volt, olyasmi állagú, mint manapság a "kaukázusi kefír"-nek látszó termékek.
Apropó, mivel ma elég elfoglaltnak látszik a nap, a mai bejegyzés lehet, hogy csak este fog megszületni - kérem türelmeteket...
Megjegyzés küldése