2008. február 5., kedd

Semmi gond shoku, menni fog... (Journey - Only Solutions)

A magyar nagykövetség Tiranában a 70-es évek végén egy "kiváló" kombi Zsigulival rendelkezett a már említett Volga mellett. Ez a gépkocsi nem túl jól viselte a "túl jó" albán utakat és körülményeket, felnyitott motorházat még az életben nem láttam ennyit, mint ezen az autón. Azonban néha a házi "barkácsolás" hatástalan volt, így szerelőhöz kellett vinni a csodás autót. És itt álljunk meg egy pillanatra, ugyanis amíg mondjuk Budapesten volt alkatrész, vagy legalábbis a fekete-piacon be lehetett szerezni, Tiranában a legfrissebb alkatrészeket 60-as években gyártott rozsdás roncs ZIL-ekből szedegették ki a szervízben. S ez volt a jó eset, mert volt ott 50-es években készült Ikarus alkatrész is - a szerelők a "minden motor egyforma" elvét követték - végülis a légszűrő meg a porlasztó működési elve ugyanaz egy Zilben meg egy Zsiguliban is. A méret pedig..amíg létezik fűrész és kalapács, addig minden javítható! Döbbenetes barkácsolás volt látható, akár a Zsigulit, akár L.--ék Fiat 124-esét, akár Pista bátyánk Kék villámját kellett javíttatni - végülis mindhárom gépkocsi közeli rokonságban állt egymással, ugyanis mindben voltak ZIL alkatrészek :) S az albánok védőszentje Szkenderbég Konyak mindig segített - az autók működőképesek maradtak úgy-ahogy. Félreértés ne essék, a képen egy cseh ZIL látható, és igen jó állapotban: a 70-es évek végének albán roncsaihoz maximum a méretei hasonlítottak.

A mai dal is arról szól, amiben mi is benne voltunk Tiranában: Ez volt az egyetlen megoldás...



Ezzel együtt egyrészt köszöntsük a blogon a Journey-t, amely az első zenekar lett, amely már másodszor szerepel, illetve hadd áruljam el, hogy már február elején megszületett 2008 legjobb lemeze. A svéd Work of Art első albuma ez, amelyre egészen kiváló BZ barátom csak annyit mondott "Ezek Toto-t játszanak, csak sokkal jobban, mint a Toto". Ez pedig ismerve a Toto zenekar zsenialitását és nagyszerűségét, nem mindennapi dícséret... Az év balladája pedig a Work of Art - Once In A Lifetime, gyönyörű, döbbenetes, fantasztikus, lenyűgöző, felemelő, megkönnyeztető instant klasszikus 4 perc és 43 másodperc... Lemezboltba azonnal elrohanni (amint megjelenik február 22.-én) és megvenni! Én szóltam! A dallamos rock nemhogy nem halott, hanem csodálatos korszak vár rá...

4 megjegyzés:

Egyfejű írta...

Halli Öcsikém!
Azt gyorsan ismételjük el, hogy a shoku az elvtársat jelent, ami ugye abban az időben kötelező "rang" volt mindenkinek :)
Amúgy meg a személyes belügyesünk, shoku Soviet (ejtsd: szovjet) száját hagyta el a legtöbbször ez a mondat bármi ügyintézés-kérés-óhaj-panasz esetén.

BZ / Wendigo írta...

Work Of Art a 21. század Totoja. Hallgassatok rám, én tudom. Ezt legalábbis. De ezt nagyon.

Rich002 írta...

Sziasztok Sárkányok!

Örülök, hogy mindketten meg- és humorotoknál vagytok.
Mivel a zenei érdeklődésem annyiban javult, hogy végre van min hallgatni. A haverom tömi belém az anyagot, alig van időm a gyerek mellett hallgatni.
Örülök a lapodnak, nagyon jó! Még a blog olvasásra is rávett - ez az első alkalom, hogy nem csak információ morzsák miatt olvasok el egy-egy beírást.

Ricsi

Egyfejű írta...

Szia Ricsi!
Reméljük a helyi kisközösségi rádiós műsorunkat is töltögeted-hallgatod-tetszik.