2008. május 11., vasárnap

A szagosmüge hatása a százszorszépekre... (Daryl Braithwaite - As the Days Go By, Daryl Braithwaite - Rise, Daryl Braithwaite - Barren Ground)

Nos kérem, a szagos müge (Asperula odorata L) a buzérfélék (Rubiaceae) családjába tartozik. Illatos, évelő növény. Megtalálható erdőkben, bükkösökben. Fehér színű, kicsiny virágai májusban nyílnak. A szagos müge hajtása melilotozidot tartalmaz, melyből szárítás során kumarin keletkezik. A növényi drogban megtalálhatók még iridoid glikozidok is. A növényi kivonatok keringésjavító hatásúak, vénás megbetegedések kezelésénél használják. A népi gyógyászat görcsök oldására és nyugtató hatása miatt alkalmazza. Ebből is látszik, hgoy a szagos müge igen hasznos növény. S izletes is, hiszen tegnap megismerkedtem egy szagos müge ízű pudinggal, amely bourbon vanília öntettel egészen kiváló! Gasztronómiai és életviteli tanácsainkat olvasták! Most pedig jöjjön egy kis zene. A Roxus-os bejegyzésem kapcsán sokan kérdezték, hogy Ausztrália csak ennyi? Roxus, INXS, Men at Work, AC/DC, Minogue nővérek oszt annyi? (Van ott egy kafa Dungeon nevű power-metál banda is). Örömmel jelenthetem, hogy persze, nem ennyi :) Mindenki ismerje meg Daryl Braithwaite-t, az ausztrál westcoast muzsika egyik legjobb előadóját.



Edge című kiváló, 1988-es lemezéről hangzott elé az első nóta. Ez volt a művész második lemeze egyébként, ezt az Out On the Fringe előzte meg 1979-ben. Ezt a westcoast stílust sokan Lite AOR-nak is nevezik egyébként - egy a lényeg, a kórusok jók, a dalok kellemesek, ettől szomorkodni nem fog senki :)



A Rise című dal a harmadik, ugyanezt a címet viselő lemezről hangzott el. S búcsúzzunk is el ettől a kellemes ausztrál előadótól a negyedik albumán, a Taste the Salt-on (1993) hallható kellemes, slágeres dallal, melynek címe Barren Ground. (még volt egy ötödik album is 2005-ben Snapshot néven, amelyen már elég sármosan ősz a művész :)



Az 50. bejegyzés következik, így speciális, hosszú írásműre és sok zenére számíthat, aki a jövő hét folyamán belátogat. Addig is kellemes szórakozást Daryl Braithwaite zenéjéhez!

Nincsenek megjegyzések: